• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

HANN JAG DIT FÖRE SCOTLAND YARD?

Något försenad efter en blöt fredagsnatt bloggar jag nu ikapp #Blogg100

#Blogg100 (10)

Bokbloggsjerka var det.

Veckans fråga kommer från ett inlägg jag läste på Quora häromdagen med titeln ”What was the last book you read, which wasn’t originally written in your native language?”.

Okej, svaret på frågan är att jag läser ingen skönlitteratur på det viset, eftersom jag inte tycker jag är tillräckligt bra på andra språk att det skulle ge något tillbaka. 

Däremot lite roligare fackböcker, som den här som aldrig skulle gå att hitta på svenska. 

DSC01070

Vad handlar den då om, några förorter i nordvästra London, nja kanske mer om marknadsföring. 

DSC_0552 (kopia)

Att privata tunnelbanebolag säljer överflödig mark kring järnvägarna var ingenting nytt vid mellankrigstiden, det hade tagit fart redan under 1880-talet. Smart ide, man säljer tomter och sedan måste folk använda deras tunnelbana för att komma till jobbet. Vinst två gånger alltså. 

7c2dc3d0-4d5a-46f0-8ee7-f8ff12be6412-2060x1004


Det som var nytt var den aggressiva marknadsföringen av det. Romantiska affischer av eleganta damer som flummar runt på välklippta milsvida gräsmattor.Sen namnet Metroland som låter mycket mer romantiskt än Uxbridge. 

k90124-12

Det skrevs dikter om det, det finns till och med romantiska sånger på stenkaka som lovsjunger dom här samhällena nordväst om London. 

Kom kära medelklass flytta ut till oss bland blommorna, hosta inte sönder dina lungor i West Ends smog ungefär. 

Men hur fan snöade jag in på det här tramset?

När jag såg utställningen på London Transport Museeum för några år sen greps jag att att allt var för perfekt och sockersött, med dessa perfekta människor som levde det perfekta livet i den perfekta miljön. 

6c45552d529756aaf1cdef27a993fecf

Nej det fanns absolut en mörk hemlighet under om man skrapade på ytan. Säkert var dom här människorna satanistiska psykopater, som hade nattliga mässor i eklundarna och grävde ned sina styckmördade fruar i rosenrabatterna. 

Boken är faktiskt rätt bra om man nu snöat in på det här (vilket är väldigt ovanligt att folk gör). Den innehåller fakta, bilder och fina affischer precis som en underhållande faktabok skall göra. 

DSC_0116

Däremot ingenting om dom satanistiska mässorna i eklundarna, eller alla försvunna fruar.  Säkert ingår författaren i konspirationen som har förgreningar ända upp i Houses of Parlament.
Nej, det fanns bara en sak att göra, så när jag var i London i November utforskade jag området vilket jag kommer att berätta om i min nästa Londonserie här i April. 

DSC_0774

Då får ni svaret på om jag hann dit innan Scotland Yard. 

KajsaLisa

 

 

14 Responses

 1. Fina affischer!
  Jag är periodare – alltså med böcker 🙂 Läste nyss Keplers nyaste, men ibland går det månader att jag bara läser tidningar. Läser på svenska som är modersmålet och finska som är mitt andra språk, men jag läser inte heller böcker på engelska eller tyska – det skulle bli för tungt. Jag har andra intressen.
  Fint korsvirkeshus också!

 2. Spännande svar! =)

 3. Nu läser jag skönlitteratur på engelska, då jag tycker att man tappar allt för mycket i en översättning. Å visst, då och då snubblar jag över ord som jag inte vet vad de betyder. Det är bara hoppar över dessa ord, men förstår ändå – tycker jag då…

  Böckerna du visar har otroligt charmiga omslag – de är då definitivt inte tecknade med Illustrator. Sån’t gillar jag skarpt.

  Å har man snöat in sig på ”konstiga” ämnen så är de ju perfekta, speciellt då de säkert även har många teckningar/foton i inlagan. Då blir ju texten sekundär om man säger så.

  • jälv tycker jag bilderna lyfter texten och det blir lättare att läsa ett främmande språk på det viset.

 4. Jag läser också helst skönlitteratur på svenska.

 5. vilka kul böcker!

 6. Läser numera skönlitteratur endast på svenska, men visst borde man utmana sig med någon bok på engelska ibland också, den här jerkan har helt klart fått en att tänka tanken i varje fall. 😀
  Fina affischer! 🙂

 7. Väldigt fina affischer 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: