• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

HARRY BECK VÄRLDENS MEST PRAKTISKA KARTRITARE.

Fortsätter lite på föregående inlägg i BPs Skyltsöndag. En gammal tunnelbanekarta. Tarmen som sticker ut uppe till vänster, är vad det jag skrev om igår. 

#Blogg100 (11)

DSC_7113

Kartan är gjord mellan 1923 0ch 1933, eftersom Wembley Stadium invigdes 1923. Nej det är inte min allmänbildning utan Google 🙂

Men det är det bortre årtalet jag skall koncentrera mig på, för det var det året signalingenjören Harry Beck vid London Transport, skapade en av världens mest ikoniska skyltar. 

The London Underground Map. 

beck_map

Om vi börjar med den övre, så var Metropolitan Railway bara en av dom privata bolag som drev tunnelbana. Lite arrogant har dom bara skrivit ut anslutningarna till Bakerloo, Piccadilly och dom andra privata linjerna, men inte ritat in dom. 

Folk som försökte rita ut ett komplett tunnelbanesystem, som ständigt expanderande,  över en Londonkarta, åstadkom bara kladdigare och kladdigare saker, som blev mer och mer obegripliga.

Harry Beck fick en ide som han presenterade för företagsledningen. Themsen finns med men för övrigt ansåg han att det enda som var intressant var linjerna, stationerna och var sammankopplingarna låg, allt geografiskt saknade betydelse.  

elschema_f50glx_700

Som signalingenjör ritade han egentligen ett elschema över London. Iden var så nytänkande att ingen trodde på den, men man tryckte upp några hundra som blev en succé, äntligen något som var begripligt. 

Jag fick höra den här storyn för ett tag sen, nu eftersom jag snart åker dit för nionde gången sen 2013 så har jag insett hur Harry Beck påverkat även  mig. 

Det finns en snobbism i Stockholms innerstad som jag har svårt för och bygger på en geografisk konstruktion, att det är så himla häftigt att bo innanför tullarna. 

f00022

KARTAN IDAG.

Okej, visst skulle det vara kul att bo i en lägenhet på Brännkyrkagatan, men det begränsar mig inte att bo i en förort. Londons tunnelbanekarta fick mig omedvetet att inse vad det handlar om.  Man kliver ned i ett hål någonstans och en stund senare kliver upp ur ett annat hål på en helt annan plats. 

Visst har jag använt vanliga geografiska kartor, men det är som scout ute i busken, nu snackar vi om att leva i en storstadsregion. 

I Fredagsnatt drog jag från T-centralen och ramlade ned stupfull i sängen trekvart senare ungefär. 

Att spara en kvart där, betalar vissa flera miljoner extra för. 

KajsaLisa

 

 

 

 

 

8 Responses

 1. han har ju gjort jorden platt…

 2. Så tunnelbanekartorna är egentligen kopplingsscheman? Intressant 🙂

  Vi var på väg att leta upp nåt centralt i Stockholm när vi tröttnat på huset i Sollentuna efter 21 år. Men sen kom vi på att vi redan hade en central lägenhet, så det blev Torrevieja istället. Inget som vi ångrar 🙂

 3. Vilket intressant och samtidigt roligt inlägg. Tänk sååååå mycket man lär sig:-)
  Dessutom kan man väl lugnt säga att Londond t-banesystem har utvecklats en aning under de nästan 100 år det har funnits.
  Precis som du bor jag ju också i en förort. Problemet här är bara att vi inte har en tunnelbana, utan måste använda nattbussar. Roslagsbanan slutar gå cirka klockan 01:00 under helgerna. Tur att man inte röjer ute så ofta längre;-)
  Tusen tack för ett toppen inlägg. Tack på förhand för länken också:-)

 4. Svar WOW! Tack för länken!! Å du har då din pappas gener skulle jag vilja säga. Å vilket sammanträffande – coolt:-)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: