• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

SORGENS STENAR

I veckans tema sten hos gemsweeklyphotochallenge tänker jag ta med er till en bisarr plats i Norra London. Som turistattraktion är den mycket mer spännande än vaktavlösningen på Buckingham Palace.

#Blogg100 (14)

Highgate Cementary öppnades 1839, slutade fungera som kyrkogård i början på 1900-talet och växte igen.

Idag kan man bara besöka den västra och äldsta delen  med guide.

HÄNG MED PÅ EN RUNDVANDRING

DSC_5354

Det är en speciell stämning här, mycket otyglad grönska med rötter som knuffar gravstenarna, besökt platsen två gånger och bägge gångerna så var det strålande sol, skulle vilja testa med dimma. Mer spöklika foton.

DSC_5377

Får man ta hunden med sig in i himlen? 

DSC_1277

På 1800-talet bräckte man inte varandra med köksöar och färgglade kokböcker, att resa dyra monument över sina anhöriga var väldigt trendigt. Det finns från kryptor för dom rikaste. 

DSC_1316

Till enklare gravstenar för dom som inte hade så mycket pengar. 

DSC_5361

Men det absolut trendigaste stället i mitten på 1800-talet att ligga i kista i var nog Egyptian Aveneue.

Hela kyrkogården ligger i en sluttning Avenyn med kryptor på bägge sidor är urgrävt och leder till …….

DSC_5366

The Circle of Lebanon ( creepy music) Dom krävde ut en ring runt ett cederträd och satte kryptor i sten på bägge sidor. 

DSC_5367

Ordentligt inburad, troligen var dom rädda för att dom skulle rymma härifrån och spöka 🙂

DSC_5373

Uppe igen, blev inte antastad av några döingar, men det var ju mitt på dagen och solsken. Jag tror inte på spöken men att strosa runt här på natten skulle jag aldrig göra. Det påstås att Bram Stooker blev inspirerad att skriva Greve Dracula efter ett besök här. 

DSC_5386

Men nu går vi vidare, det komiska var att när jag var här första gången räknade guiden oss när vi gick in och dessutom när vi gick ut. Om det berodde på att hon ville kolla att ingen blev kvarglömd, eller att ingen obehörig som skulle vara kvar där inne följde med ut, berättade hon aldrig. 

I morgon kör jag precis som förra veckan en uppföljning på det här. Då skall jag ta upp en galning som ligger begravd på nya delen och det knäppaste jag sett på en kyrkogård. Det satte verkligen myror i huvudet på mig tills jag förstod hur det låg till. 

Det har med det här galna bandet att göra. 

KajsaLisa

 

 

28 Responses

 1. Tack för rundturen! Häftigt ställe med många fantastiska stenmonument och vanliga gravstenar – tittar in och kollar på fortsättningen 🙂

 2. Alltid fascinerande att vandra runt på en kyrkogård. Och utomlands är det SÅ annorlunda. Intressant STENinlägg!

 3. Vilket coolt inlägg. Fick mig att tänka på alla bilder jag har från Skogskyrkogården i Sthlm. En mycket speciell kyrkogård. Kyrkogårdar bär på så mycket historia. Tack för inlägget!

 4. Det är intressant att vandra runt på kyrkogårdar och den där såg ju väldigt annorlunda och fascinerande ut! Du hittar verkligen platser i London som ”ingen” vet att dom finns.

  Väldans bra stentolkning!

 5. ”Creepy” skulle jag vilja säga! Å så eggas min fantasi och mitt obefintliga luktsinne just nu och jag föreställer mig en lätt unken lukt på denna kyrkogård.
  Gillar faktiskt sådana miljöer skarpt, det är nå’t visst med begravningsplatser och olika gravstenar.
  Toppen bidrag till temat förresten:-)

 6. Verkligen intressant ställe. Kyrkogårdar är spännande att besöka. Rofyllda – men också lite skrämmande som delar av denna.
  Tack för visning!!

 7. Fantastiskt att få följa med in! Det påminner lite om den kristna kyrkogården jag besökte i gamla Dhaka, skrämmande, tankeväckande och högtidligt samtidigt!

 8. Fascinerande ställe!

 9. Vilken fantastisk plats – dit hoppas jag att jag kommer mig en dag. MED kameran 🙂

 10. Gravstenar är vackra. Så många minnen, sorger men också fantastiska historier alla de här har – var och en för sig.

 11. Du har ett fint inlägg om sten, sorgen är en de lav våra liv och i dina bilder blir den ju faktisk vacker. Ingen är ensam om sorg!
  Kanske kan jag säga livgivande sten – igt inlägg då sorgen ingår i livet!
  Tack!

 12. Inte alls svårt att första att den begravningsplaten är ett förstklassigt turistmål. Ruinromantik och död lockar med en dubblerad förgängelse. Och London är ju alltid London. Superbt inlägg om du frågar mig 🙂

 13. HUVVA!!!! Verkligen ett ställe att spela in skräckfilm på. Fast ändå riktigt häftigt. Och det är klart man får ta med sig hunden in i himlen 😀

Kommentera

%d bloggare gillar detta: