• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

KÖR EN SKÄRTORSDAGSREPRIS

I DAG FICK ALLA GÅ HEM ETT PAR TIMMAR TIDIGARE FRÅN JOBBET, FÖR ATT JESUS KÄKADE FÖR SISTA GÅNGEN FÖR SNART 2000 ÅR SEDAN
Själv tänkte jag fira detta med att analysera ett konstverk

#Blogg100 (44)

Det här föreställer alltså det vi firar, Jesus äter.
Det är många som försökt tyda den här bilden, jag tänkte försöka göra det mer seriöst. Dom flesta har väl läst eller sett Davincikoden som film. Där ser man Jesus fru och alla möjliga underligheter i den. Men om du tittar noga några minuter så ser du felet på den.
Jasså inte, titta en stund till då.

Nattvarden
Nattvarden

Okej, det är rätt uppenbart, testa själva om ni har släkten hemma på Påskmiddag, att sätta alla efter långsidan av ett långt bord. Plötsligt protesterar någon: ”Jag har inte träffat Faster Elsa på jättelänge, hon sitter ju i andra ändan, måste vi sitta och stirra in i tapeten allihop”
Detta är alltså ett himla korkat sätt att duka när man har främmande.
Jag har förkastat några logiska förklaringar
Om vi sitter så här en stund, så kanske någon kommer och målar av oss: Visserligen kunde han ju göra vin av vatten och tiden går ju fortare om man krökar, men 1400 år blir nog lite långsökt.
Dom tittar på något, porrfilm t.ex. Porrfilm fanns inte då, men en naken dansande nymf kanske. Alla tittar ju förläget bort och hon skall just kasta av det sista ( detta skulle ju ge uttrycket trosuppfattning en helt ny innebörd) Men om Jesus och tolv läruljungar sitter på samma sida och får erektion samtidigt, så skulle ju bordet tippa omkull. Det står väl inget om det i bibeln.
Nej, detta motiv innehåller väldigt mycket tragik. Det påminner om något vi ser varje dag i TV nästan.

DET ÄR DEN SISTA PANELDEBATTEN

FullSizeRender

Visst finns det vissa likheter. 

Tänk er själva, på den här tiden fanns bara judendomen, sen kom kristendomen, katolicismen, islam, protestantismen, frikyrkorna och Carola Häggqvist. Samma Gud men alla är osams, bråkar, krigar och slår ihjäl varandra.
Alla är förbannade, har druckit vin och är småfulla. Ramlösa var inte uppfunnet då, så debatterna var lite livligare. Jesus sitter i mitten, som moderator och säger uppgivet: Vi är ju överens om att Gud bor i himlen och alla som är snälla kommer dit, kan vi inte skita i detaljerna.
Alla lärljungar skriker nej
Det är nu som Judas får iden att skvallra för romarna, så dom spikar upp Jesus och alla får slåss om saken i lugn och ro sen.
Och det har vi gjort sen dess.


Vad som inte är känt är att Jesus lämnade bordet tidigare och strök en enda kvinnliga lärjungen ur Bibeln för att hon hade så dåligt bordsskick

KajsaLisa

8 Responses

 1. HAHA!!! UNDERBAR tolkning! 😀

  Själv saknar jag – likt Monty Python – kängurun på den där tavlan 😉

 2. Håller med, det var ju korkat att sitta på det viset, på längsen, och inte kunna se varandra i ögonen.
  Glad Påsk 💛

 3. Hahaha! Men nästsista stycket är otroligt tänkvärt, för så är det ju, tyvärr.

 4. mingel och portionsbröd uppfanns efter den festen

Kommentera

%d bloggare gillar detta: