• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

KONSTEN ATT KOKA NED

Frågan i veckans Bokbloggsjerka.

#Blogg100 (45)

Less is more, håller du med om det? (Kan handla om en på tok för lång bokserie, en bok som borde ha förkortats med typ 300 sidor, etc.

Keep-it-simple

Tja finns det exempel på det så har jag nog gett upp att läsa dom och glömt dom. Sen finns det ju givetvis författare som går iland med det. Galxensviten av Douglas Addams som man hade kunnat koka ned med mer än 300 sidor men då hade man missat en massa skratt.

DSC_558

Sen har vi ju skräckexempel, typ den självutnämnda deckarförfattaren med goda förlagskontakter, som har förstått att man kan slå ihjäl någon på en halv sida, men inte begripit att man måste även fylla dom övriga tvåhundranittionio och en halv sidorna med något intressant.

Budgetdebatt+i+rdagen-1

Eller politiker som skall skriva sina memoarer och plötligt inser att det inte hänt något spännande under deras fem mandatperioder. Tricket då är att hacka på en annan politiker av samma färg. Då får man publicitet i motståndarlägret. 

Sen har vi ju managementlitteratur.

”Att driva ett företag är som att segla, man rör sig helst i vindriktingen, sen gäller det att hålla fokus på  grynnorna i tid och parera. Inte glömma att dina konkurenter simmar runt båten som blodtörstiga hajar bla bla bla …………….”

Man kommer efter trehundra sidor fram till att driva företag kan vara som vad fan som helst, typ steka ägg eller klippa tånaglarna, det gäller bara att hitta en tillräckligt dum metafor. 

Men okej, nu kom jag lite från ämnet, koka ned skulle det handla om, inte sånt som aldrig borde skrivits. 

Ett boktips.

dsc_2787

Enligt Henrik Lange så flummar tydligen alla författare ut på tok för mycket. Han har kokat ned 80 böcker till seriestrippar på tre bilder.  Det här resulterar i att Sagan om Ringentrilogin och Godnatt Alfons Åberg blir exakt lika långa. Men varför skall en författare få ta en massa plats, bara för att hen drog ut på handlingen. 

dsc_2786

 

Liza Marklund, Astrid Lindgren, Homeros eller Joyce, ingen slipper undan komprimeringarna. Min egen favorit är nog tolkningen av Bibeln, kort och koncist. 

Du lär inte bli litteraturvetare av att läsa den här boken och du kanske missar en del nyanser, men …..

 Ett gott skratt förlänger i alla fall käften. 

KajsaLisa

 

 

 

 

14 Responses

 1. Även här fick jag mig ett riktigt gott skratt!!!
  Vad gäller svenska deckare, speciellt dom skrivna av kvinnliga författare skulle nog inte vara tjockare än 20 sidor när allt privat tjafs med gullegull miljöer skulle strykas.
  Bibeln har jag nog aldrig läst, men jag bara älskar cartoonen. Så sant, så sant!

 2. Aha, det är så den där Henrik Lange boken funkar! Trodde först det var någon slags lista över böcker, men omslaget skvallrade ju förstås om att det var något helt annat. 😀

 3. Tycker det saknas en del i Bibeln där förstås, men det viktigaste verkar ju vara med så… 🙂

 4. Henrik Lange är verkligen begåvad, lyssnade på honom häromveckan om hans senaste bok om Lagerlöf, han är bäst om man läst böckerna innan.

 5. (tror du gillar min header idag)

 6. Många kloka slutsatser du dragit! Både om deckare och politikermemoarer. Fniss.

 7. Den boken hade jag velat läsa!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: