• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

KAJSALISA FASTNAR I LONDON DEL 1

#Blogg100 (46)

DSC00394

Åker in mot Viktoria Station, för vilken gång i ordningen har jag knappt koll på, det är i mitten på November. En tid då man inte skall åka hit påstås det, regn rusk och mörkt. Skitsnack säger jag, man kan alltid åka hit, dessutom är himlen blå och temperaturen ligger över 10 grader, jeansjacksväder alltså, om man har en lite tjockare tröja under. 

DSC00395

Jag brukar ta planet från Arlanda 7.00 med tidsförskjutning så innebär det att jag är framme rätt tidigt, slänger in väskan på hotellet och nu skall jag kasta bort lite tid innan jag får det. Börjar med en fiskburgare och en öl på den lokala puben. 

DSC00397

Earls Court, hur jag hamnade här kommer jag inte ihåg eftersom det var för ett halvår sen. Men jag fotar den vackra klockan. 

DSC00399

Sen den här klassiska tavlan innan jag åker mot Nothern Line 

DSC_7100

Jag passade på att besöka den här butiken i Tooting Broodway och köpte lite små utsmyckningsdetaljer, till mina modelljärnvägstokiga släktingar. Sen är det jättetrevlig personal man kan småprata med så man får igång engelskan. 

DSC00401

På något sätt gillar jag den här stadsdelen, som är lite vardagstråkig. Dom som bor här, ser inte alls ut att ha något att göra med dom höga fastighetspriserna i London. 

DSC00400

Det händer kanske inte så mycket här, men 1823 skaffade dom en vattenpump som klarade 130 gallon i minuten. Monumentet är rest efter det. 

DSC00404

Sen drack dom rent vatten duschade och kissade i nästan hundra år, men då tröttnade dom och började spela Bingo istället. 

DSC00410

Uppe vid tunnelbanestationen, snygg lampa. 

DSC00411

Här står kung Edward VII utanför tunnelbanestationen, han kanske vann en storvinst på Bingo här. 

DSC00412

Eller också kollar han så inga tåg försvinner. Välkomna ned i världens snurrigaste tunnelbanelinje, men lamporna i rulltrappan var coola.

DSC00413

Nu lämnar vi Tooting Broodway och jag skall försöka förklara Nothern Line . 

DSC00414 2

Förutom alla konstiga namn på stationerna så slår den knut på sig själv, jag har delat upp den hör bilden för att det skall bli överskådligt. Det börjar med två linjer som går ihop i Camden Town, vilket är en jävla tur eftersom det är där rockklubbarna ligger. Men försök att lista ut hur man tar sig till Mornington Crescent ( namnet kommer nog av att det är lättare att hitta dit med cykel ). Sen går den isär i två linjer igen. 

DSC00414

Okej nu går dom två linjerna ihop igen vid Kennington. Förra gången jag skulle ner till Tooting Broodway var Kennington slutstation för tåget slutstation. Men inte var det något tåg som kom och tog mig vidare. Det stod Kennington på alla tåg som kom in. sen försvann dom åt samma håll som jag skulle. Men det finns en förklaring. 

HÅLL I ER NU

ltkenn

Nej det är inget avgassystem ihopsatt av någon som rökt på, utan hur det ser ut med alla tunnlar och linjer under mark. Jag stod på perrongen vid röd pil, skulle åka vidare med linjen som har grön pil. Men tåget åker genom öglan, blå pil, kommer tillbaka på andra sidan stationen och åker norr ut, gul pil. Efter en halvtimma när jag började förstå att det var något lurt med det hela, hittade jag röret och perrongen med orange pil, då blev det rätt. Nu vet jag hur det fungerar i teorin, men rent praktiskt kommer jag inte ihåg vilken av dom två linjerna som inte vänder. Jag anser att man bör undvika att sätta sig på tåg som går till Kennington om det inte är absolut nödvändigt. Det finns Taxi. 

Oval_Tube_roundel-1

Men nu åker jag åt andra hållet vilket är säkrare,  tåget kan gå åt två olika håll men jag skall byta till Bakerloo line  och det kan jag göra både vid Waterloo, på den ena linjen eller från Elephant and Castle på den andra linjen som är samma linje hänger ni med? Dessutom är inte skylten oval utan rund, förbryllande. 

DSC00415

Suprice det blev Elefant and Castle, visste ni förresten att för att råda brist på bostadsbristen i Stockholm har vi börjat bygga det nya området Noshörning och Slott. 

DSC00417

Nu skall jag byta till Paddington. Bakerloo ännu ett underligt namn. Baker betyder ju bagare och loo toalett. Sen visar man linjen med en brun rand. Okej, linjen är uppkallad efter en bagare som åt för många kanelbullar och inte spolade efter sig. 

Nej, jag skall inte spela dummare än vad jag är, linjen har fått sitt namn eftersom den binder samman stationerna Baker Street och Waterloo. Sen är Elefanten och slottet handlar om att den är döpt efter en pub som låg där. Eftersom jag druckit pint både på Kung Charles armar och Tjathuvud så är väl det här ett helt normalt pubnamn. 

DSC01056

Jaha uppe vid Paddington, som ni ser byter man inte bara tunnelbanelinjer utan väder också. Ösregn och svinkallt, bara ett kvarter att springa, som tur är. passar på att skölja ur jeansjackan, som inte alls passar just nu.  Nu springer jag upp till hotellet, tar en varm dusch, fixar till mig lite kring ögonen, byter om till kavaj och vattentätt över sen blir det London by night nästa vecka. 

KajsaLisa

 

 

 

 

 

 

 

8 Responses

 1. Utmärkt början på din nya Londonserie som inte är så ny längre, men ändå;-
  Å du – det finns så himla många skyltar med i det inlägget att det hade räckt och blivit över för Skyltsöndag också;-)

  Ett toppen inlägg. Å den där fiskburgaren såg inte fel ut alls kan jag säga.

 2. Sant, man kan alltid åka till London ❤️

 3. Förra gången jag var där bodde vi i närheten av stationen (promenad avstånd) Stationen är mycket stor… jag mins hur jag satt bara och tittade på alla människor som klev av och på… roligaste minne var en snickare som hade en 4-5 bräder på sin axel 🙂

 4. Inte är det alldeles enkelt att få koll på nya städers allmänna kommunikationer, jag har till och med virrat bort mej bland tågen mellan terminalerna på en flygplats en gång. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: