• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

RUND

Temat hos gemsweeklyphotochallenge den här veckan är rund

#Blogg100 (48)

Jag börjar med några metallklot som är blöta, vilket blir jättehäftigt på bild, antingen får man invänta rätt väder, eller så får man ta med egen vattenslang. . 

Det första är konstverket Sphere Within Sphere av  Arnaldo Pomodoro. som finns på fler platser, bland annat i Vatikanen och utanför FN-skrapan i New York. 

DSC_1930 (kopia)

Den här står på Trinity Collage i Dublin, först fotade jag den i solsken men gräsmattan som bakgrund och bilden blev rätt tråkig. Sen bytte jag vinkel när det regnade och fotade med ingången till Biblioteket som bakgrund, då blev den riktigt elak. 

DSC_8631

Dom här kloten som är lite mer oansenliga och står utanför Södra Station, här ser man fördelen med att fota när det regnar, det blir mer stuns i färgerna. Kloten har belysning i mitten så jag skall testa olika vinklar i mörker längre fram. 

Var befinner jag mig ?

DSC_4647

Jo mitt under floden Themsen i London, en rund gångtunnel från förra sekelskiftet. Tyvärr har dom nu målat den, så den kusliga stämningen har försvunnit, därför lägger jag upp den i svartvitt. 

DSC_4648

Kanske någon undrat varför alla gångar och stationer är runda i London tunnelbana , det som såg ut som en hästsko i första bilden är förstärkningar som sattes upp efter att tunneln skadats 1940 av Hitlers bombningar. Innanför teglet i tunneln ser det likadant ut. Tunneln är byggd med samma teknik som tunnelbanan och sådana här tårtbitar i järn som fogar samman runda rör sitter bakom alla kakelväggar på stationerna. Dom enda ställen man kan se det är inne i tunnlarna, men där är ju beckmörkt. 

IMG_3078

Tunnelbanan är handgrävd, man stod inne i ett runt plåtrör långt under marken, grävde och satte ihop järndelarna inne i den, sen flyttades den framåt en bit och nya järndelar sattes i. Det gick inte att göra på något annat sätt, eftersom det var lera så hade det bara rasat ihop. Nu förstår ni vad uttrycket The Tube kommer från. Bilden tog jag på London Transport museum. 

DSC_4657

Man kommer ned i Tunneln via den här runda byggnaden och anledningen till att jag berättar det här, är att förbindelsen ner i till tunneln passar in på nästa veckas tema i utmaningen. 

KajsaLisa

28 Responses

 1. Häftiga rundlar. Gillar tunnlarna!

 2. Coola runda bilder!

  När jag såg den första fick jag en déjà vu… Så tack för förklaringen! Såg att jag också hade fotat den i Dublin. Under bilden hade jag skrivit:
  ”Här står vi vid nån sorts boll. Nånstans…”. Haha! Så dubbeltack – nu vet jag att den var utanför Trinity Collage också 🙂

 3. Intressant med klot och tunnlar!

 4. Så intressant om tunnlarna och fina bilder på kloten i regn. Det första blev häftigt med speglingen i klotet. Håller med om att det blir färgstarka bilder i regn.

 5. Haha…ser nu att det inte är en spegling i klotet på första bilden. 🙂

 6. Riktigt bra inlägg! Massa fina runda bilder. Och precis som du säger blir det ju härliga tydliga färger i regnet. Snyggt! Ha det gott!

 7. Tack! Ett så trevlig inlägg du har gjort. Mycket intressant också vad gäller tunneln under Themsen, med all historik du berättar runt det hela. Vackra klot också, i all synnerhet det allra första.

 8. Verkligen ett upplysande inlägg om rund – första bilden min favorit, bild i bilden!
  Tack 🙂

 9. Första bilden är ju störtcool!!
  Jag gillar de andra oxå men den var verkligen speciell!

 10. Oij, her var mange flotte runde motiv.
  Kreativ løsning av utfordringa.

 11. Det finns många saker som är runda! Gillar bilderna från tunneln 🙂

 12. Gimme, gimme, gimme ettan. Sååååå himla läckert. En av dina bästa bilder ever – även om jag har sagt det förut;-)

 13. Första bilden är ju SÅ läcker. Vill krypa närmre in i bild och se mer!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: