• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

ÄLDST I VÄRLDEN I LONDON

#Blogg100 (88)

I veckans fotoutmaning hos Gemsweeklyphotochallenge  på temat gammal, tänkte jag berätta om några saker i London som är äldst i världen. 

Det finns mycket i London som är världsäldst men att Big Ben är världens äldsta klocka eller att Madame Tussads har världens äldsta dockor skiter vi i. 

Inga turistfällor här inte, nu tar vi dom spännande sakerna som inte är så kända. 

Världens äldsta sjuksköterska.

DSC04917

Florence Nightingale är i och för sig rätt känd. Hon var verksam under Krimkriget 1853-1856 och förbättrade den urusla vården av sårade soldater, framför allt hygienen. Sen grundade hon Nightingale School of Nursing 1860, den är fortfarande verksam med 1300 elever. 

Äsch det här var för mainstream vi tar något mer udda.

Världens äldsta Diskotek.

IMG_3282

 

En biograf idag, men ovanför låg det första diskoteket i världen öppnades i mitten på 60-talet och till gästerna under Swinging Londonepoken hängde bland annat en ung Michael Caine här. 

Här hände mycket, ifall ni har hört låten Leyla av Erick Clapton så höll Leila på att brinna upp i hissen. Leyla som senare gifte sig med Clapton var ihop med George Harrisson. På vägen upp i hissen tillsammans med Harrisson och John Lennon fattade Leyla plötsligt eld. 

Sanningen var att det här var första gången Leyla och dom två Beatlarna testade LSD och då kan det vara svårt att skilja på lysande hissknappar och brinnande tjejer.

Världens äldsta Paraplyaffär.

DSC01561

 

James Smith & Sons öppnade 1830, dom säljer handgjorda paraplyer och vandringskäppar till engelska gentlemen . Den ligger på en lite udda plats. New Oxford Street vid Tottenham Court Road. Sådana här butiker med brittiskt craftmanship för folk med gott om pengar, brukar ligga nere i Mainfair. 

Man han få dom med ankhuvud, boxerhuvud eller bara vanlig krok. Givetvis ingår en noggrann genomgång hur man fäller upp, fäller ned och sköter sitt kvalitetsparaply.

Lägger upp en länk ifall någon vill shoppa men jag varnar det är inte billigt.

Världens äldsta tunnelbanestation.

DSC_0538

Det ligger lager på lager med tunnelbanelinjer på Baker Street men den äldsta som man når med Circle Line ligger överst. Det finns fler stationer på sträckan Paddington-Farringdon som öppnades 1863, men den här är nog mest välbevarad. Om ni tycker att den ser luftig ut så kan jag berätta att man körde med ånglok här fram till efter sekelskiftet. Dom stora ovalerna med vitt kakel är igensatta ventilationsshakt, som var till för att dom stackars resenärerna skulle slippa lida mer än nödvändigt. Men luften utanför i det Viktorianska London var säkert lika skitig av all koleldning, så dom kanske inte brydde sig så mycket.

Världens äldsta Modelljärnvägsklubb. 

DSC01604

The Model Railway Club grundades 1910, den ligger en bit från Kings Cross Station. Dom har ett stort hus där dom bygger sina layouts på kvällarna. Om man är ute efter något verkligen udda på sin Londonresa så lägger jag upp en länk. Torsdagskvällar så är det öppet hus för icke medlemmar och man behöver inte alls vara tågnörd för att få utbyte av besöket. Jag träffade en massa trevliga gubbar jag minglade med och drack öl i deras Pub. Klart en brittisk modelljärnvägsklubb har en egen Pub skam vore ju annars. 

Glöm för Guds skull inte kameran.

Bilden föreställer deras layout Copenhagen Fields, ett numera rivet område norr om Kings Cross Station. Jag har träffat henne som låg bakom det projektet, det är faktiskt en kvinna. Hon och hennes man fotograferade och mätte upp husen i området innan allt revs, sen byggdes det under några år nere på klubben. Jag tog fotot på en mässa när jag var i London sist. Det som fascinerade mig mest var inte dom små tågen, eller spårvagnarna som åkte runt, inte ens tunnelbanan som syns genom öppningen nere till vänster. Utan hur fantastiskt bakgrunden flöt ihop med resten. Det var svårt att se var modellen tog slut. 

Världens äldsta Pub

DSC01345

 

Okej, nu blev det svårt eller snarare lätt, världens äldsta pub finns överallt i London, vad jag lärt mig från alla pubbesök är att det viktigaste med en pub är inte ölen, maten eller inredningen utan anorna, pubarna måste hänga upp sig på något. Jag besökte Anchor under en pubcrawl på Southwark alltså Themsens södra strand. 

Guiden: Inne på den här puben fanns ett omklädningsrum för kvinnorna som spelade i Shakespears teater The Globe en bit bort

Jag: Men det här huset är väl inte från tidigt 1600 tal? 

Guiden: Nej huset är nyare men det är samma pub. 

Jag: Men om det är ett annat hus så är det väl inte samma pub? 

Guiden: Jo det här är det tredje huset som stått här med samma pub.

Jag gav upp.

DSC01360

Men det är likadant med The Georg en bit därifrån, som bevisligen förvandlades till aska under den stora Londonbranden 1676, den är fortfarande från 1542.

Själv börjar jag bli så jävla trött på alla mainstreampubar från renässansen och medeltiden. Jag letar efter puben där Julius Ceasar stapplade in år 43 efter att han intagit dom brittiska öarna, söp sig full på några pint bitter och vrålade ………………..

”Jag skall ta mig fan låta bygga en stad vid flodstranden och döpa den till Londonium.”

Man hittar säkert minst tio sådana pubar om man letar lite.

Men vill ni besöka världens äldsta pub gå ut från hotellet sen runt hörnet. 

Den ligger garanterat där och ifrågasätt det inte.

KajsaLisa

 

 

22 Responses

 1. Inte bara gammal utan världens äldsta inom olika områden! Tar till mig infon om var man finner äldsta puben, det verkar hanterbart att följa det rådet!

 2. Har du inget nytt att komma med? Haha! Skoja´ ba´ – du kan verkligen ditt London du! Nästa gång jag kommer dit ska jag följa ditt råd och söka upp världens äldsta pub 😀

 3. Ett inlägg helt i min smak!!! Modelljärnvägsklubben verkar vara ett måste att besöka – liksom pubben.
  Har vär berättat för dig att min pappa hade en Märklin modelljärnväg (H0) med egensnickrade hus, gårdar med mera. Inte helt så sofistikerad som Copenhagen Fields, men ändå. Den upptog hela vardagsrummet, så min mamma var inte alls förtjust i bygget – tyvärr…

  • Då är det smartare att gå med i en klubb, man kan bygga hur stort man vill och dricka öl också. Dom här tågen är ungefär hälften så stora som Märklins.

 4. Så underbara berättelser och foton, ja, till och med filmvisning gör du.
  Tack, det räcker länge.

 5. Så spennande å finne verdens eldste av så mange slag.
  Flott innlegg.

 6. Åh du har hittat massor med spännande gamla saker! Härliga foton,hoppas resan var lika härlig!

 7. Vilket rolig inlägg med en massa gammalt! Modelljärnvägsklubben måste vi besöka om vi är i London någon gång när vi kan hälsa på där. Kul!!

 8. Jaja, men det är ju bra att det finns flera ”världens äldsta” pubar så man har lite att välja på.

 9. Under mitt yrkesliv fanns Florence alltid närvarande – ditt inlägg är berikande ; 🙂

 10. Intressant och rolig läsning på temat gammal. 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: