• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

KAJSALISA FASTNAR I LONDON DEL 9

METROLAND

#Blogg100 (96)

Nej, det finns nog inget kvar av det, det är så ombyggt och länge sen, sa tjejen bakom disken på London transport museeum det skall finnas ett litet museeum där ute men jag känner inte till öppettiderna.

DSC01070

Jag köpte i alla fall boken och gav mig av mot Baker Street Station.

Var och varför skulle jag dit?

images-4-2

 Att bolagen som byggde tunnelbanorna i London köpte upp mark runt  järnvägen och sålde som villatomter åt medelklassen började redan under 1800-talet. Iden var att dra tunnelbanorna vidare ut på landet ( egentligen ångloksdragna tåg i början).

7c2dc3d0-4d5a-46f0-8ee7-f8ff12be6412-2060x1004

Fördelen för dom som köpte var att slippa ett skitigt trångt London, byta smog mot lantluft och ändå kunna nå staden under en timma. 

6c45552d529756aaf1cdef27a993fecf

Bolagen tjänade pengar först på markförsäljning, sen på att köra dom som köpt in till stan på morgonen och hem på kvällen. 

DSC_7113

Metroland är inget land eller någon speciell plats, det är ett område i nordvästra London som marknadsfördes med det namnet av Metropolitan Railway under mellankrigstiden, där flera stationer ingick.  

k90124-12

Vad som fick mig att intressera om det var den otroligt töntiga reklamen, genom dikter sånger och affischer som beskrev området som  himmelriket på jorden. Okej marknadsföringen såg annorlunda ut förr och den fungerade säkert. 

 

När jag åker över till London, brukar jag köpa hem prylar, till min modelljärnvägstokiga släkt. Ibland efter eget huvud ibland beställningar, dom var också nyfikna på det här när jag reste. 

CIM -678

Jag bad dom skicka över en bild till mig igår på   typiska Metrolandprylar jag köpt hem under mina resor. Slött att dom inte byggt huset än. Men det här är ett långtidsprojekt.

DSC_0719

Tåget lämnar Baker Street, frågan är vad jag skall stiga av. Rickmansworth och Amersham ligger lite långt ut, skall hinna med en rockkonsert i kväll. Jag har funderat på Rayers Lane, men får hålla utkik genom fönstret. 

DSC_0725

Wembley som ingick i Metrolandconceptet med sin fotbollsstadium som är nyare är nog sönderbyggt, det ligger för nära London. 

DSC_0727

Harrow on The Hill ser också för modernt ut. 

DSC_0767

Det blev Rayers Lane, kollade upp lite på internet innan jag åkte. Stationsbyggnaden verkar vara från tidigt 30-tal. typisk Charles Holden som den tidigare  Leslie Green var en stor stationsarkitekt ( oj vad påläst jag låter ).

DSC_0755

Samma röda tegellängor som man ser i många förorter till London på affärsgatan. 

DSC_0754

En lite sömnig förort får kolla in tvärgatorna. 

DSC_0747

Titta, jämför med modellhuset jag köpte, typisk Metrolandarkitektur. Det skiljer rätt mycket från dom röda eller gå radhuslängor man brukar se i London.

DSC_0774 2

Det är någon mix av tidig funkis och gammal bykänsla med korsvirke.

DSC_0776

Det finns som små parker inbäddat och man förstår att dom här områden blev populära under 20-30-talen. På den tiden var London rätt skitigt trångbott och förslummat.  Sen låg ju dom här husen i ett landskap på den tiden, med ängsmarker skogsdungar och hagar, vi befinner oss under en halvtimma från Baker Street i  centrala London. 

DSC_0769

Längre ned på affärsgatan, mer Metrolandstil. 

DSC_0760

Men även idyllen har givetvis en baksida. 

Men det var en annan sak som jag blev  nyfiken på.

DSC_0732

Den här fantastiska byggnaden som jag berättade om igår.

Men nu blev inlägget så långt att jag fortsätter morgon.

Men jag lägger in en video med Geoff Marshall som är ännu nördigare än vad jag är. Inget om Metroland men lite värdelös fakta om Metropolitan line (lila på The Tubemap), som leder ut till dom här områdena. Kollar ni hela så får ni se ännu en Charles Holdenstation i art decostil. 

Just love this 🙂

KajsaLisa

 

 

 

 

6 Responses

 1. Gillar dom där kåkarna! Ja, inte dom på baksidan då… 🙂

 2. Ett väldigt roligt och framförallt mycket intressant inlägg! Så himla kul att följa dina ”äventyr” utanför Londons city och det för turister obligatoriska fällor.

  Å den gamla Metroland-reklamen är inte ett dugg töntig. Tycker såväl affischen som böckerna är otroligt charmiga och kultiga såklart:-)

  • Affischerna gillar jag, skulle kunna tänka mig att köpa en på London Transport Museeum. Däremot musiken 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: