• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

THIS IS TIMEKILLING PRODUCTS

Såg titeln till det här inlägget  till Gemsweeklyphotochallenge och veckans tema lek, på en skylt på en modelljärnväg 

Skulle jag kalla det här för lek så skulle nog dom som sysslar med det bli arga på mig, för visst är det på blodigt allvar. 

Det finns tre grupper som sysslar med det, dels herrar 50+ dels herrar 50++, samt lite ännu äldre herrar. 

DSC_6731

Det här är egentligen mitt tredje ben jag står på när det gäller fotande, regniga miljöer är ett hårdrockskonserter är ett annat , sen det tredje  modelljärnvägar. 

Jag har ju ett intresse för det i släkten som jag berättat om tidigare. Själv älskar jag att fota miljöerna, dels tar det ingen plats hemma, dels slipper jag sätta mig in i alla tekniska lösningar, dessutom är det billigare. 

DSC_4348

Fotograferandet av sånt här på mässor är mer komplicerat än både regn och hårdrock. Jag försöker gå lågt med kameran och inga stora huvuden som sticker upp bakom landskapet, för att få det att se verkligt ut. 

Men då passar det ju inte in i temat lek så, vi förflyttar oss som vanligt till London 

Vi förflyttar oss till den anrika Model Railroad Club i London startad 1910.

DSC_3158 kopia

Här är deras trevliga ordförande som visade runt mig, han fungerar som överlekare här 🙂

DSC_3159 kopia

Av någon anledning har jag mer bilder på folk från London när det gäller sådana här saker, här ser vi lite stillsam lek. Jag hade en lång kameradiskussion med honom, han hade det intresset med.

DSC_3160 kopia

Var vore en brittisk modelljärnvägsklubb utan egen pub? Jag tog en pint bitter och minglade runt, dom såg nog mig som rätt exotisk i det här sammanhanget, men det var jättetrevligt.  

DSC_3170 kopia

Här tittar ett huvud upp. Det jag egentligen ville fota var nedmonterat men jag återkommer till det. 

DSC_3187 kopia

Som jag sa det här är på blodigt allvar. Bilden som skulle kunna vara ett klipp på en mordkommision ur en krimserie på Netflix, är egentligen ett sammanträde kring en spårplansplanering, notera honom som ruskar på huvudet, man är inte riktigt överens än.

DSC01627

Nu förflyttar vi oss en mässa jag besökte sist jag var i  London, hur jag hamnade där och fler bilder kommer i kommande Londoninlägg. Nu skall vi titta på lite kulturskillnader. 

DSC_0486

Om vi bortser från sådana där drömanläggningar som mina släktingar sysslar med och som tar en massa utrymme så finns det andra lösningar. I Sverige bygger man moduler det är som långa hyllor, där man bestämt hur ändarna skall se ut. Sen träffas man på mässor och kopplar ihop dom. Det blir som långa ormar som slingrar sig genom mässhallarna, blir jättesnyggt och man kan köra långa tåg, men tyvärr svårfortograferat. 

DSC01600

Engelsmän sysslar ofta med layouts, jag blev själv förvånad när jag besökte klubben i London och det inte fanns någon jätteanläggning. Däremot fanns det en massa layouts, alltså småanläggningar som var flyttbara. Man delar ofta in en layout i två delar, det vi ser här är en scene, men istället för att sätta en bakgrund bakom anläggningen så sitter den i mitten. En del av anläggningen som ofta har en massa spår, ligger bakom den och kallas fiddleyard. Därifrån kör man ut olika tåg och växlar in dom på olika spår, så åskådaren upplever att allt sköter sig själv. Dessutom betydligt lättare att fota, jag behöver bara skära bort honom som syns på bilden så blir det realistiskt. 

DSC01601Inte för att jag vet vad han gör men dom verkar ha roligt. 

DSC01588

Det här bygget imponerade på mig, stort och väldigt realistiskt. 

DSC01627

Som kontrast till alla gråhåriga gubbar lägger jag upp en gråhårig tant. 

Till sist det som var absolut mest fantasiskt.

DSC01604

Här är nog Storbritanniens mest berömda layout, Copenhagen Feilds. Det var den som inte var uppe när besökte klubben, nu fick jag se den. Mina släktingar var lyriska över den när dom övertalade mig att att göra ett besök på klubben  och fota, fast dom bara sett den på Youtube.. Det som är intressant är att den är en kopia av ett numera rivet område i London. Dessutom är det en kvinna som legat bakom projektet och byggt mycket av det, jag har träffat henne.. 

DSC01609

Det finns en massa att imponeras av när man ser det. Dels om ni tänker er ett Märklintåg, det här är byggt i en skala som är hälften så stor. Men det som imponerade mest på mig var bakgrunden, titta hur det flyter ihop  anläggningen ser ut att var oändligt djup. Sen finns känslan av grått dimmigt Londonväder i den.

Sen finns det ju en fördel till med moduler och layouts, eftersom dom är mindre är sannolikheten större att dom blir klara någon gång.

Vilket det stora dammiga träskelettet i mina släktingars källare aldrig verkar bli. 

KajsaLisa

 

 

 

14 Responses

 1. Hahaha! LEKar kan se väldigt – errrmmhhhh – annorlunda ut. Det är ditt inlägg ett klart bevis på. Å du bild nummer 5 – herren som tittar där – är min absoluta favo. Vilket kap – jag menar vilket foto:-)

 2. lek är blodigt allvar

 3. Bra ”lek” för äldre herrar att utveckla och förändra! Men finns det inget intresse bland det uppväxande släktet?

 4. Hehee… nog leker dessa herrar (och damer) allt! Sen får de säga vad de vill :). Den där sista layouten är otroligt snygg! Den imponerar och skoj att kvinna är inblandad i den. Kul med en inblick i modelljärnvägsvärlden, tack för det!

 5. Den allvarsamma leken. Du vidgar mina vyer här igen 🙂

 6. Ja, modelljärnvägar är minsann blodigt allvar 😀
  Fin tolkning av dig!

 7. Vilka fantastiska miljöer dom ändå kan få till i rätt skala. Det här är ju lek på hög nivå 😉
  KRAM

Kommentera

%d bloggare gillar detta: