• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

MÖNSTER I STADSMILJÖER

Veckans fotoutmaning hos Gemsweeklyphotochallenge har temat mönster. Normalt tänker man kanske på tyg, tapeter julklappspapper eller något liknande, men mönster kan man hitta lite överallt. Mönster är ju egentligen bara något som upprepar sig  gång på gång och jag tänkte lägga upp lite mönster i stadsmiljöer. Det gäller bara att vara lite uppmärksam. 

Vi börjar med att titta uppåt. 

DSC_3113-kopia kopia

Går man på Southbank alltså Themsens södra strand i London, kommer man förr eller senare in under den här bron. Jag kommer inte ihåg vilken av broarna det var men den ligger där. 

DSC_4627

London igen men vad är detta?

DSC_4628

Canary Warfs tunnelbanestation, ett fantastiskt mönster i taket. Åker jag dit igen och himlen är lika blå, kommer jag att fota taket i HDR, för att få fram det röda mot den blå himlen. Men när jag tog den här bilden, hade jag varit jagad av en massa säkerhetsvakter, när jag sprang runt bland bankpalatsen och fotade. Rätt kul i och för sig, men jag tappade inspirationen. 

Nu tittar vi rakt fram. 

DSC_6502

Älvsjö Pendeltågsstation är väl kanske inte lika spektakulär, men trots allt ett mönster. 

Vi tittar nedåt. 

DSC_5329

Jag har länge försökt få häftiga bilder på paraplyer, mot geometriska mönster i stenläggningen. Problemet med Sergels Torg är att jag behöver komma upp på takterassen i Kulturhuset, men den stänger när det regnar, den här blir snett nedåt. 

DSC03257

Den här bilden är tagen från Mäster Samuelsgatan ned mot Sergelgången. Tyvärr tråkig färg på paraplyet. 

Men man kanske inte vill stå i regnet och titta ned.

Vi slutar med att titta under istället.

DSC_8354

Kungsträdgårdens tunnelbanestation, dom så kallade grottstationerna efter den blå linjen med utsprängda bergväggar  är världsunika. 

DSC_8360

Det är bara att gå ut och se sig omkring så hittar man mönster. 

Glöm inte att ta med kameran.

KajsaLisa

 

32 Responses

 1. Vilken kul grej med paraplyer! Den idén har jag aldrig tänkt på. Gillar bilderna under broarna extra mycket!

 2. Härliga mönster! Bild nummer två blir nästan rörlig när man skrollar fram och tillbaka. Jag är lite yr nu, så jag slutar upp med det där skrollandet 😀

 3. Tjusiga bilder och tuffa mönster i den urbana miljön! visst är det så att man hittar mönster överallt!

 4. Fina mönster du har hittat i olika städer och visst är det så att det finns mönster överallt. Gillar paraplybilderna och den med svart paraply är kul med väskorna som sticker ut. Man kan undra vad de pratar om de som går där under.

 5. Ett av dina bästa inlägg ever!!! Bilderna från Southbank är så bra att jag sitter här och gapar…
  SergelsTorg och Sergelgången är coola dom med, och även om den sistnämnda inte visar ett färgglatt paraply som står ju den röda kassan ut. Suveränt tycker jag.
  Har faktiskt aldrig varit på Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Det behövs inte längre heller, då Ditte igår och du idag visat hur fin den är;-)

 6. Häftiga mönster och de från Londons tunnelbana har jag npg onte direkt tänkt på tidigare- Och jag har varit mycket i London och åkt tunnelbana. Jag vet att jag världen över lagt märke till mönstern just i tunnelbanan , men aldrig fotograferat detta. Synd. Men nu åfr jag bättra mig.
  Kul att du också befann dig en del under jord med temabilderna. Extra kul med Kungsan där jag också fastnade.

 7. Så otroligt snygga mönster du fotograferat! Mönster finns överallt och bara man tittar och verkligen ser upptäcker man dem!
  Ps. Japp, en tegelvägg hos mig! :O )

 8. Tyvärr finns det inte mycket mönster eller liknande
  i tunnelbanan i Washington – tror jag. Blir avundsjuk på er
  i Stockholm, som har så vackra T-banestationer.

  Ruth i Virginia

 9. Kul infallsvinkel!

 10. Fantastiska och vältagna bilder som verkligen illustrerar veckans tema! Att man kunde komma upp på Kulturhusets takterrass hade jag ingen aning om. Tack för tipset!
  Ingrid

 11. Mange flotte bilde der mønsteret suger…
  Flott.

 12. Omväxlande och klurigt uttänkt!

 13. Vilka härliga mönster!

 14. What a great photoseries!
  Enjoy your sunday

Kommentera

%d bloggare gillar detta: