• Prenumerera

  bloglovin
 • Prenumeration via epost

  Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör som 26 andra, prenumerera du med.

 • Kategorier

 • Meta

VEM VAR LESLIE GREEN

Det var länge sen jag lade upp bilder från London i BPs skyltsöndag, men nu blir det så idag, dessutom lite ickekommersiellt vetande eller allmänbildning heter det visst. 

Nej det är alltså  ingen större mening att lägga upp den här kunskapen i ditt CV. 

DSC02584

Här ser vi Leslie himself på en skylt, i en gammal biljettlucka på tunnelbanestationen Edgware Road som han troligtvis själv designat. Nu gjorde inte Leslie skyltar, däremot designade han något man kan hänga skyltar på. Han var nämligen tunnelbanestationsarkitekt.DSC02585

Runt sekelskiftet rådde en febril aktivitet i att bygga tunnelbanor i London. Dom första som kom på 1860-talet var  ångloksdragna och man grävde helt enkelt upp gatan skyfflade bort hus för att sedan fylla igen över tunnelbanetaket, vilket skapade problem i en storstad. 

Nu hade man lärt sig att driva tågen med el gräva tunnlar djupt ned i marken och bygga hissar. Början på Northern Line öppnade 1890, Central Line 1900. 

År 1906 skulle dom nya linjerna Piccadilly Line och Bakerloo Line öppnas. Den unge arkitekten fick ett kontrakt på att designa 50 stationer inklusive utbyggnaden av Northern Line. 

DSC_3227

Jag tycker dom här byggnaderna som finns överallt i London är otroligt vackra, samma valvbågade fönster och samma mörkröda glaserade tegel, sen skiljer dom i storlek och detaljer. Dom byggdes alltid med platta tak,  så man kunde sälja taket till någon som ville bygga en fastighet ovanpå.  

DSC_2974

Kommer man bort sig och ser en sån här så är det bara att gå in och ta tunnelbanan dit man ska. Om det nu inte är en spökstation. Det finns några som är övergivna, efter att man dragit om linjerna. Bromton Road är en sådan som lades ned redan på 30-talet. Den såldes för ett tag sen för 53 miljoner pund.

IMG_2910

Leslie Green designade även utsmyckningen på perrongerna som den här skylten på Covent Gardens tunnelbanestation, en otroligt vacker station, där säkert många turister har klivit av, även om man bara är här en weekend. 

DSC_3071

Jovisst jag har en Leslie Green hemma också. Tyvärr fick han själv inte gå runt på gatorna i London och njuta av sina verk. Utarbetad efter det stora stationsprojektet och drabbad av tuberkulos, dog han endast 33 år gammal, på ett sanatorium i Norfolk 1908.

KajsaLisa

 

 

12 Responses

 1. Ett underbart bidrag till Skyltsöndag:-) Å tänk så mycket jag lärt mig här idag. Har visserligen sett några av hans Leslie’s stationer, men aldrig tänkt på att de ju är ”kusiner”. Nu ser jag det såklart.
  Utsmyckningen på perrongerna är helt i min smak och jag förstår att du tog hem en. Läckert!
  Tusen tack för en vacker och lärorik skyltning! Stort tack för länken också:-)

 2. Jag tycker du fick till en aldeles ypperlig härlig skyltsöndag 🙂 Mycket varkert och kalasbra bilder.

 3. Mycket trevligt få lära känna Leslie.

 4. Tack för den allmänbildningen! Ska försöka komma ihåg den, men risken är inte så stor att jag gör det. Mest teflon i skallen nuförtiden… 🙂

  Härlig skyltning!

 5. Inser nu att jag i London sett en hel del av Leslie Greens alster men då tänkte jag inte alls på vem som skapat detta. Var många år sedan jag var i London, men då var jag där å andra sidan flera gånger per år. Vi bodde dessutom ibland på ett hotell när Edgeware Road. Även Baker street och Covent Garden är väldigt bekanta.
  Tack för att du förmedlat denna häftiga bekantskap. Jätteroligt med din personliga Lesley Grey-
  Och en toppenskyltning blev det.

 6. Intressant! Och vilka fina byggnader, och biljettluckan! Jag blir sugen på en Londonresa när jag ser dina bilder. Extra roligt att resa när man känner till historien bakom det man ser.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: